Conclusie van de hoofdvraag

Conclusie en meningen

De Conclusie:

In hoeverre is de wetenschap en filosofie door de eeuwen heen ontwikkeld?

Zoals we nu weten is er heel veel gebeurd op het gebied van Wetenschap en filosofie. Alle 3 de periodes beschrijven een uitzonderlijke periode! Zoals we weten is de basis al in de oudheid gelegd, maar de wetenschap heeft zich uitgebreid, maar niet alleen de wetenschap heeft zich ontwikkeld. De manier van denken is ook erg veranderd, door de jaren heen werd het geloof steeds minder belangrijk en werd er aandacht besteed aan de feiten van de natuur en samenleving. Bijvoorbeeld als we kijken naar de Griekse/Romeinse tijd. In deze tijd waren speelden de goden in het begin een zeer belangrijke rol, kijk maar naar de Acropolis die gemaakt was om de goden te eren. Later was naast de goden ook een basis gelegd van filosofie en wetenschap. Doordat er meer aandacht werd besteed aan de samenleving is er een directe democratie ontstaan, dit betekent dat de mensen op zijn gekomen voor hun eigen rechten. En dat de mensen mochten stemmen op een bepaalde tijd op een bepaalde plaats, hier kwamen alle mensen samen en gingen ze stemmen.
Dit is een manier van denken die al heel erg vroeg is ontstaan. Wel weten we dat niet iedereen mocht stemmen, vrouwen bijvoorbeeld hebben heel lang moeten wachten op hun stemrecht. Pas onder invloed van Aletta Jacobs in 1919 is hier verandering in gekomen.
In de wetenschappelijke revolutie werd de kennis uit de oudheid nog goed gebruikt. Er kwamen vele ontwikkelingen op het gebied van wetenschap. Waaronder natuurkunde, biologie en scheikunde. Mensen gingen zelfs lesgeven in anatomie. Stukje bij beetje werd er losgelaten van het geloof. Met deze kennis kon men verder en met de kennis en onderzoeken uit de wetenschappelijke revolutie.... ja men raadt het al , kwam de Verlichting tot stand. In dit tijdperk kwam 'Het nieuw denken' tot stand. In de Verlichting werd er nagedacht over de manier van denken, met al deze kennis zal namelijk ook de samenleving veranderen en de openbare orde verstoord worden.Maar als we zien wat uiteindelijk het resultaat is! Mogen we heel erg trots zijn, we groeien nog steeds door. Nu nog steeds worden er nieuwe ontdekkingen gedaan ontstaan er problemen, heeft iedereen weer een andere kijk op de wereld. En dit kan soms zorgen voor onrust. Een wereld zonder problemen hebben we nog nooit gehad. De mens is nooit hetzelfde gaan denken, gelukkig maar want dan zullen we niks meer van elkaar kunnen leren. Elke gedachte, van elk mens geeft een bijdrage aan deze wereld. De wereld zou nooit zo mooi zijn geworden als we niet waren gevallen en weer opgestaan. Er is in al die miljarden jaren van het bestaan van de aarde veel gebeurd. En wij, de mensen hebben de wereld gemaakt zoals die nu is. Zonder deze bijzondere periodes waren we nooit zover als dat we nu zijn! Elke dag werken we aan een betere wereld. Gelijke rechten een eerlijke samenleving eigen gedachten en een eigen kijk op het leven. Niemand bepaald hoe je moet leven of wie je moet zijn. Er is nog wel altijd plaats voor verbetering, want ook vandaag de dag leven er mensen op aarde voor wie de vrijheid niet zomaar is weggelegd. En zoals de revolutionairen dachten: ''We moeten een samenleving zien te vormen waarin iedereen vrij een gelijk mag zijn." We zijn door al die eeuwen heen al zo ver gekomen, we moeten blijven doorzetten, tot het voor iedereen hetzelfde is. Hoewel dat waarschijnlijk nooit gaat lukken, omdat de mens te verschillend is... Wel kunnen we ontzettend ons best doen om zo ver mogelijk te komen.

Zonder de wetenschap en de filosofie door al die eeuwen heen was de wereld nooit zoals het nu is mogen worden!

Zelf hebben wij er ontzettend veel van geleerd. Vooral om op een andere manier naar de wereld te kijken, want dat is uiteindelijk wat we onderzocht hebben en dat vonden wij echt fantastisch, je leert zoveel over onze samenleving, wat ons zelf ook aan het denken heeft gezet. De bronnen waren soms lastig te ontcijferen dat was zeker een kunst, maar ook dit is helemaal goed gekomen. Wij vonden dit heel erg interessesant en het is zeker voor herhaling vatbaar.

Meningen:

Lieke Roerdink:

Ik heb hier zo ontzettend veel van geleerd dat ik eigenlijk nog wel maanden door zou kunnen gaan. De Ethica was een boek dat mij enorm heeft aangesproken, ik ben er ook achter gekomen dat ik de praktische filosofie heel erg interessant vind. Er staan uitspraken in die het leven van de mens heel mooi beschrijven, het zet je echt aan het denken. We hadden een pittig onderwerp, maar dat sprak mij juist heel erg aan, want alles wat net even wat ingewikkelder is vind ik dan weer leuk...

Onze samenwerking ging erg goed. Het was een hele strakke planning, maar we zijn er gekomen! We zijn zelf erg blij met het resultaat. Zoals we al zeiden dit is zeker voor herhaling vatbaar.

Veerle Middelberg:

Het onderwerp dat werd gekozen was heel interessant en je kon er veel over vinden. Ik heb nu meer geleerd over hoe je een werkstuk bij geschiedenis het beste kan maken. Ik had nooit gedacht dat filosofie en wetenschap zo vroeg al zo'n grote rol had gespeeld. De samenwerking verliep soms even stroef. We zaten met vier mensen in een groepje. Ik was in de vakantie weg geweest waardoor ik achterliep met het verslag. Dit heb ik zo goed mogelijk proberen bij te werken. Het was jammer dat we een van onze groepsleden uit het groepje moesten zetten. Toch vond ik het leuk om met deze mensen samen te werken en om mezelf meer te verdiepen in de filosofie en wetenschap.

Lieke de Kleijn:

Toen we deze hoofdvraag samen bedacht hadden, vroeg ik me zelf ook echt af hoe dinge nu eigenlijk zo zijn ontstaan zoals het nu allemaal is. De denkwijze van de mensen nu, wat we wel op niet normaal vinden. En natuurlijk ook de wetenschap speelt een belangrijke rol in de huidige tijd. Denk aan mobieltjes. Ik vroeg me daarom ook af hoe dit allemaal in zijn werking is gegaan. Door het beantwoorden van mijn deelvraag heb ik erg veel geleerd en ben ik er zelfs achter gekomen dat ik filosofie leuker vind dan dat het in het begin leek. Zelf vond ik het erg leuk dat ik het schilderij van Rembrandt van Rijn mocht gebruiken, die ik zelf ook al heb gezien in het Mauritshuis. Toen ik verder ging uitzoeken wat voor verhaal er achter het schilderij zat, vond ik het schilderij zelfs nog mooier dan eerst. De samenwerking ging erg goed naar mijn mening. Ondanks dat we Roos uit ons groepje hebben moeten zetten. We waren het snel over het onderwerp eens en de manier van presentatie. Het was erg fijn dat we elkaar zo snel begrepen, daardoor hoefden we niet de hele tijd achter elkaar aan te zitten. 

Website gemaakt door F&Wddeh in 2016
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin